Bazı Gıdaların Glisemik İndeks Değeri
(Glisemik indeks değeri düşük olanlar (D), orta (O), yüksek (Y) şeklinde örnek gösterilmiştir.)
ŞEKERLER
- Glikoz 100
- Fruktoz (meyve şekeri) 23 (D)
- Laktoz (süt şekeri) 46 (D)
- Maltoz 105 (Y)
- Sukroz (toz şeker) 65 (O)
- Bal 58 (O)
MEYVELER
- Elma 38 (D)
- Muz 62 (O)
- Kayısı-taze 57 (O)
- Kayısı-kuru 31 (D)
- Kiraz 22 (D)
- Greyfurt 25 (D)
- Karpuz 72 (Y)
- Erik 39 (D)
- Kivi 52 (D)
- Kavun 65 (O)
- Mango 55 (D)
- Beyaz ekmek 70 (Y)
- Çavdar ekmeği 41 (D)
- Pide 57 (O)
- Bagel 72 (Y)
- Kuruvasan 67 (O)
- Fransız baget 95 (Y)
- Bisküvi-yulaflı 55 (D)
- Börek 50 (D)
- Hamburger ekmeği 65 (O)
- Bisküvi-buğday unuyla 62 (O)
- Cornflakes (mısır gevreği) 80 (Y)
- Beyaz 87 (Y)
- Kepekli (Y)
- Basmati 58 (O)
- Şehriye 46 (D)
- Bulgur 48 (D)
- İrmik 55 (D)
BAKLAGİLLER
- Kuru fasulye 48 (D)
- Barbunya 27 (D)
- Mercimek 28 (D)
- Nohut 33 (D)
- Börülce 42 (D)
- Havuç 49 (D)
- Bezelye 48 (D)
- Patates-haşlanmış 62 (O)
- Patates-kızartma 75 (Y)
- Patates-fırında 85 (Y)
- Balkabağı 75 (Y)
- Mısır 55 (D)
- Portakal suyu 46 (D)
- Elma suyu 40 (D)
- Meyveli gazoz 68 (O)
- Patates cipsi 54 (D)
- Mısır cipsi 72 (Y)
- Fıstık-75 gram 14 (D)
- Çikolata 49 (D)
gibi kronik rahatsızlık risklerinde düşük glisemik indeksin olumlu etkilerinin olduğunu göstermiştir. (Arvidsson-Lenner ve ark., 2004; Sayalsan, 2005 ; Çiftçi ve ark., 2008) glisemik indeks değeri düşük olan yiyecekler kan şekerinin daha yavaş yükselmesine neden olmaktadır. Özellikle diyabetli hastaların, diyetlerinde düşük glisemik indeksli besinler tüketmesi büyük ölçüde yarar sağlayacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder