Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (1,5 kg) faydalı bakteri ve mantar bulunur. Bu rakam insan hücre sayısının 10 katı kadardır. Sayıları 500'ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal bağırsak florasını oluştururlar. Doğumdan hemen sonra bağırsak florasında E.coli Streptokoklar ve Clostridia'lar azalırken, Bifidobakteriler artmaya başlar. Anne sütünden kesildikten sonra erişkin florası yönünde değişiklikler olmaya başlar ve ikinci yılın sonuna doğru erişkin florasının benzeri bir flora oluşur ve yaşam boyu sabit kalır.
Bağırsakta bulunan bakterilerin %85'i iyi bakterilerdir. (probiyotikler) Bunların en önemlileri Lactobacillus acidophilus ve lactobacillus bifidustur. Mide asidinin varlığı nedeni ile mide de canlı bakteri sayısı çok azdır. Lactobacillus acidopholuslar ince bağırsağın üst bölümünde, lactobacillus bifiduslar ise ince bağırsağın alt bölümünde ve kalın bağırsakta mekan tutarlar. Bağırsakta bulunan oksijen miktarı düşük olduğundan anaerob bakterilerin sayısı daha fazladır.
Patojen Bağırsak Bakterileri:
Bağırsak bakterilerinin %15'i patojen (hastalığa neden olan her türlü organizma) niteliktedir. Bunların en önemlileri pamukçuk mantarı (candida) ve Clostridium bakterileridir.
-İyi bakteriler bağırsak duvarına yerleşip sayı üstünlüğü ile hastalık yapabilecek bakterilerin fazla üremesine izin vermezler.
Probiyotiklerin Görevleri:
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek
- Yiyeceklerin hazmını kolaylaştırmak
- Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak
- Vitaminlerin(K vit.,biyotin,B12,niasin) sentezini yapmak
- Zararlı maddelerin (toksin) kan dolaşımına geçmesini engellemek
- Besin alerjilerini ve egzemayı önlemek
- Yaşlanmayı yavaşlatmak
- İdrar yolu iltihaplarını önlemek
- Kanseri önlemek
- Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu engellemek
- Depresyonu hafifletmek
- Böbrek taşlarının oluşumunu azaltmak
- Kabızlığı tedavi etmek
- İshali önlemek ve tedavi etmek
- Karbonhidrattan zengin gıdalar
- Rafine gıdalar
- Çeşitli toksinler
- Antibiyotikler
- Sezeryan doğumlar
Probiyotik Gıda Ürünleri:
1- Fermente süt ürünleriyle (yoğurt, peynir,kefir...) - Sindirim sistemine karşı zararlı mikroorganizmalarla savaşan Lactobacillus, Acidophilus gibi probiyotik kültürlerden oluşur.
2-Gıdalara ve içeceklere bu bakterilerin canlı hücrelerinin eklenmesiyle (meyve suları, çikolata, et ürünleri...) - Bağışıklığı güçlendiren Thermophillus, Bifudus, Bulgaricus ve Acidophillus kültürleri içerir.
3-Probiyotik bakterilerin canlı hücrelerinden hazırlanan farmakolojik ürünler olarak tablet veya kapsüllerin hazırlanmasıyla probiyotik gıda ürünü ile elde edilebilmektedir.
En önemli probiyotik süt ürünü yoğurttur. Yoğurt ile beslenmenin düzenli olarak uygulanması ile organizmaya patojen bakteri bulaşımının azaldığı kesin olarak ispatlanmıştır. Bunun yanında anne sütü de çok önemli bir probiyotiktir
Antibiyotikler- Bağırsak Florası:
Antibiyotikler kullanıldığında bağırsaktaki probiyotik bakteriler 1000 kat azalarak, 100 trilyondan, 100 milyara kadar inebilirler. Faydalı bakterileri öldürünce mantar ve mayaların üremesi de hızlanır, normalin 130 kat kadarına çıkabilirler. Kötü bakteriler ve mantarlar üzerine etki etmezler, tam tersine onların üremelerine yardımcı olurlar. Normal bağırsak florası antibiyotik kullandıktan sonra 1-2 ay sonra normalleşebilir.Gelişigüzel kullanılan antibiyotikler fayda sağlamadıkları gibi, pek çok ciddi sağlık problemine de neden olabiliyor. Böbrek veya karaciğer yetmezliği ile obezite bunlardan sadece bazıları. Bir antibiyotiğin belli bir bakteriyi öldürme veya çoğalmasını durdurma özelliğinin kaybolması, o bakterinin o antibiyotiğe direnç gösterdiğini belli eder. Antibiyotik tedavisi yanı sıra, dinlenmek, sağlıklı beslenmek, yeterli uyku ve olumlu düşünmek de iyileşmenize yardımcı olacaktır.
Bir bakterinin probiyotik etkisinden bahsedilebilmesi için aranan ilk özellik, bağırsağa canlı ulaşabilmesidir. Midedeki güçlü asitlere ve safra tuzlarına dayanıklı olup, bağırsak iç zarına yerleşip koloni oluşturabilmelidir ve geçici kolonizasyona neden oldukları için her gün düzenli olarak alınmalıdır. Probiyotik besinlerin tüketimi, sindirim sorunlarını giderir, aynı zamanda vücut direncinin kırıldığı mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek adına bu tür zengin besinlerin yeterince tüketilmesi gerekir.
Bir bakterinin probiyotik etkisinden bahsedilebilmesi için aranan ilk özellik, bağırsağa canlı ulaşabilmesidir. Midedeki güçlü asitlere ve safra tuzlarına dayanıklı olup, bağırsak iç zarına yerleşip koloni oluşturabilmelidir ve geçici kolonizasyona neden oldukları için her gün düzenli olarak alınmalıdır. Probiyotik besinlerin tüketimi, sindirim sorunlarını giderir, aynı zamanda vücut direncinin kırıldığı mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek adına bu tür zengin besinlerin yeterince tüketilmesi gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder