
Ekmeğinizin yüzeyindeki, meyvelerinizin içerisindeki noktacıklı veya gruplar halindeki küfün arkasında sandığınızdan çok daha fazlası bulunmaktadır. Genellikle yiyeceklerimizin üzerinde gördüğümüz ve küf olarak adlandırdığımız renkli kısımlar, buna neden olan mantarların üreme hücreleridir (sporlarıdır). Küfe neden olan mantarların geri kalanı ise, besinlerin içerisine doğru dallanıp saçaklanarak gider ve gözle görülmesi mümkün değildir. Dolayısıyla yiyeceklerinizin üzerinde gördüğünüz küf, ''buzdağının sadece görünen yüzü'' olduğu için o kısmı kesip atmanız mantarlardan tamamen kurtulmuş olmanız için yeterli değildir. Eğer böyle bir uygulama yapıyorsanız bol bol küf yiyorsunuz demektir.
Uzmanlar, küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Buğday ve ürünleri başta olmak üzere tüm hububat ürünleri pirinç,fıstık fındık gibi besinlerde küflenmeyi başlatan mantarlar ''aflatoksin'' denilen zehri oluşturur. Etkisini hemen göstermeyen aflatoksin, vücudun zamanla bağışıklık sistemine ve özellikle karaciğere zarar verir.
Küf Yenirse Ne Olur?
Aflatoksin vücuda alındıktan sonra, karın ağrısı, kusma, kalp, karaciğer ve böbreklerde yağlanma koma ve ölüm gibi sonuçlar doğurabilir. Küf yenir mi sorusuna verilebilecek cevap, bütün küflerin yararlı denilip tüketilmeyeceğidir. Ülkemizde özellikle Doğu Anadolu bölgesinde küflü peynir lezzetli olduğu için çok tüketilmektedir. Bu lezzetleri sevenler, özel olarak üretilmiş peynirleri tüketmelidirler. Mavi küflü rokfor, gorgonzola ve stilton gibi peynirler küf kullanılarak özel olarak üretilir. Bu tür peynirlerin insan sağlığı açısından zararı yoktur.

Gıdaları Küflenmeden Nasıl Koruyabiliriz?
-Bulaşık bezleri, havlular, süngerler ve diğer temizlik malzemeleri temiz olmalıdır. Küf kokusu bu malzemelerin etrafa küf yaydığını göstermektedir.
-Temizleyemediğiniz veya yıkayamadığınız temizlik malzemelerini kullanmayın.
-Gıdaları servis ederken muhtemel havadan bulaşma riskine karşı üstünün örtülü olmasına dikkat edin.
-Çabuk bozulabilen gıdaları buzdolabı dışında 2 saatten fazla bulundurmayın.
-Açılan ve çabuk bozulabilen konserve ürünleri saklama kaplarına koyarak hemen buzdolabına kaldırın.
-Artan yemekleri 2-3 gün içerisinde küf oluşumuna fırsat vermeden tüketin.
-Et, sebze ve unlu, hamurlu yiyecekler ayrı kesme tahtalarında ve ayrı araç-gereçler kullanılarak hazırlanmalıdır. Böylece çapraz kontaminasyon önlenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder